Saturday, August 11, 2012

Sultan Reşat Pilavı/ Bir iftar daveti



     

       İftar davetlerimizi yoğun iş tempomuz nedeniyle ancak hafta sonları yapabiliyoruz  Geçen hafta sonu cumartesi ve pazar akşamı sevdiklerimizle birlikte paylaştık bu güzel iftar sofralarımızı..Biraz farklılıkla birbirine yakın iki mönü hazırladım.

       Sultan Reşat pilavı, iftarın ana yemeklerinden biriydi. Özellikle köftelerin sosundaki ekşi elma rendesinin sosa kattığı lezzet çok beğenildi. Pilavın içine koyduğum fıstıkları  da bairaz fazla kavurarak daha bir kokusunun yoğun olmasını sağladım . Bence çok güzel bir davet yemeği seçeneği..

 Mönüde olanlar:

Kayseri Mantısı

Sultan Reşat Pilavı

Köz patlıcan salatası

Maş fasulyesi salatası

Karışık turşu

Tahinli kıymalı börek

İftariyelikler

Çoban salata

Lorlu labneli Kırmızı pancar terini

Limonata (ev yapımı)

Vişne suyu (ev yapımı)

Tatlı + Dondurma







                                             

                                             









































                                                 



                                                     


Tarifleri sırayla ekleyeceğim , burada olun olur mu? Güzel geçsin hafta sonunuz..


Sultan Reşat pilavı

Malzemeler: (10 kişilik)

Pilav için:

 3 su bard.Pirinç

1 çay bard. dolmalık fıstık

1 çay bard. kuş üzümü

Yenibahar, tuz,

1 tatlı kaşığı limon suyu

6 su bard.sıcak su

3 yemek kaşığı tereyağ (1 kaşığı üzerine konacak)

Köftesi için:

750 gr orta yağlı dana kıyma

1 iri soğan ( incecik kıyılmış)

tuz, köfte baharı

1 çay bard. kadar un( köfteleri bulamak için)

1 yumurta

Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için: 

2 iri domates ( kabuğu soyulmuş, minik doğranmış)

1 yemek kaşığı salça ( /2 çay bard su ile sulandırın)

3 diş sarımsak( incecik kıyılacak)

1 adet ekşi elma ( soyulup rendelenecek)

1 yemek kaşığı ketçap

tuz, karabiber,

1 yemek kaşığı sıvı yağ


Hazırlanışı: 

Köfte için un hariç diğer malzemeler yoğrulur misketten az büyük köfteler yuvarlanır. Un serpilmiş bir tepsiye alınarak köftelerin her tarafının unlanması sağlanır dolaba kaldırılır.

Sos için sırasıyla domates ve salça yağda kavrulur. İçine ekşi elma rendesi ve ketçap eklenir, tuzu karabiberi ayarlanır bir kaç dakika daha ocakta tutulup kenara alınır.

Kuş üzümü ayıklanıp şişmeleri için ılık suya konur.

Pilav için tereyağ tencereye konur fıstıklar kavrulur. Pirinç nişastası gidinceye kadar musluk altında yıkanır. tencereye eklenir şeffaflaşıncaya kadar kavrulur.sıcak su, limon suyu, küş üzümü ve tuz eklenerek kısık ateşte pişirilir.Pirincin cinsine göre sıcak su eklenebilir.

Pirinçler tane tane olduğunda üzerine bir kaşık tereyağ küçük küçük parçalar halinde konur.

Üzerine kağıt havlu kapatılarak demlenmeye bırakılır.

Geniş ve derince tavaya sıvıyağ konarak ısıtılır köfteler azar azar kızartılarak kağıt havlu üzerine alınır.

Pilav tahta bir kaşıkla harmanlanarak her tarafı yağlanmış bir kek kalıbına doldurulur kaşıkla hafifçe bastırılır daha sonra dikkatlice serviz tabağına ters çevrilir. Ortasındaki boşluğa kızatılan köfteler konur.

Köftelerin üzerine daha önce hazırladığınız sosdan gezdilerek sıcak servis edilir. 

No comments:

Post a Comment